Paanukaton valmistus ja paanujen asennus

Kun on kyse katon paanujen asennuksesta ja tervaamisesta, voitte luottamuksella kääntyä puoleemme. Kohta 30 vuoden kokemuksella tervaamisesta ja paanujen asennuksesta voimme tarjota osaamista ja laatua, kun kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia säilytetään.

Pidentääksesi katon kestävyyttä, valitse huolella materiaalit, valmistustekniikan, katontekomenetelmän ja säännöllisen kunnossapidon. Lisätietoja palveluistamme ja työmenetelmistämme saat ottamalla yhteyttä meihin. Alla lyhyesti tärkeimmistä näkökohdista.

Puulajin valinta

Uudessakaarlepyyssä sijaitsevassa puusepänverstaassa valmistamme itse paanumme ensisijaisesti punahongasta tai haavasta, jotka maksimoivat paanujemme kestävyyden. Säännöllisellä kunnossapidolla odotamme, että kattomme kestävät vähintään 150-250 vuotta ilmasuunnasta riippuen. Arvioiden mukaan pintapuista tehdyt paanukatot kestävät 20-30 vuotta, mikä kertoo kuinka tärkeää on käyttää mahdollisimman hyvää raaka-ainetta.

Hongasta ollaan todettu, että puun iällä on suuri merkitys. Paras raaka-aine saadaan 150 vuotta tai vanhemmista puista, mutta näiden puiden saatavuus on rajoitettu. Paanujen valmistuksessa käytettävien tukkien on oltava tyvitukkeja, joissa on paljon punahonka. Haapaa käytetään ensisijaisesti kuperiin paanuihin esim. kupoleihin ja holvattuihin kattopintoihin.

Kunnostustöiden aikana olemme löytäneet hyvin säilyneitä yli 230 vuotta vanhoja paanuja. Olemme myös löytäneet kattopaanuja hongasta, joiden ikä mahdollisesti lähenee 400 vuotta! Oikein tehtyinä paanuilla on erittäin pitkä käyttöikä.

Paanujen valmistaminen

Valmistusprosessissa pyrimme mahdollisimman hyvään laatuun. Työ aloitetaan tukkien katkaisemisella paanupituuteen, jonka jälkeen pölkyt halkaistaan tai sahataan paanumateriaaliksi. Tiedot puun ja paanujen ominaisuuksista ovat ratkaisevia katon kestävyydelle.

Katonteko

Paanukatot tehdään tavallisesti kahdessa tai kolmessa kerroksessa. Jokaisen uuden kerroksen on peitettävä kaksi kolmasosaa edellisestä kerroksesta niin, että yksi kolmasosa kattopaanun pituudesta jää näkyviin. Kattoa tehtäessä paanujen väliin jätetään 5-10 mm turpoamisvara. Jokainen paanu kiinnitetään naulalla, jota ei saa lyödä sisään liian kovaa.

Kunnossapito

Suosituksena on, että uusi katto on alkuaikoina käsiteltävä joka vuosi. Sen jälkeen tervaus toistetaan tarvittaessa katon vaalenemisen alkaessa. Lue lisää tervaamisesta tästä.

© Copyright 2019 Nykarleby Spåntak - Design by Webcore